Zo kom jij in het ritme van de winter

Nu met deze koude dagen voelen we de winter al aankomen. Hoe verder we van de zon af bewegen, hoe minder tekenen van leven we zien en hoe meer die specifieke kalmte in de lucht hangt. Voor velen is dit een moeilijk seizoen met zijn lange donkere uren en gebrek aan zonlicht overdag. Hoe dan ook, het is een belangrijk seizoen.

Volgens de traditionele Chinese geneeswijze is de winter een tijd om een moment stil te staan, en op het voorbijgaan van de tijd te mediteren, om de tijd te voelen verstrijken binnenin je: dat is de waarde van het winterseizoen. In deze koude en donkere tijd verbindt liefde mensen makkelijker, met alle familie bezoekjes, het geven van cadeaus en daden van liefdadigheid.

Dit weergeeft het karakter van de winter als tijd om te denken, en herinnert ons eraan dat ieder seizoen zijn eigen schoonheid kent. Met de volgende tips kun je jouw ritme aanpassen aan de winter.

1. Lichte lichaamsbeweging en diep ademhalen

In de winter is de yin-energie op zijn hoogtepunt: het is koud, donker en vol, terwijl de yang-energie op het laagste pitje staat. In de winter ligt onze chi dieper in onszelf opgeslagen. Ook onze wei chi, ook wel onze immuniteitsenergie, meer innerlijk gericht. Daarom moeten we het niet teveel kwijtraken door overdadig te zweten.

Het is belangrijk om diep naar je onderbuik te ademhalen, om zo je chi naar beneden te sturen. Dit kun je tijdens lange, langzame wandelingen in de natuur doen, vooral als de zon al onder is, of als je mediteert of yoga beoefent.

2. Slaap lang, eet warm

Nu we steeds minder daglicht hebben, is de winter het seizoen waarin we eerder naar bed gaan en later opstaan. Maar de meesten van ons hebben geen werkuren die zich aanpassen aan het seizoen. Wat we wel kunnen doen is eerder naar bed gaan: dat betekent ook eerder aan je avondeten beginnen.

Eten moet altijd bereid worden in de winter. Stoofpotjes en soepen zijn ideaal voor het seizoen. Gelukkig kun je dit soort gerechten lang van tevoren voorbereiden, waardoor je ‘s avonds niet veel tijd kwijt bent met koken.

Soepen zijn vooral goed als avondeten, omdat ze makkelijker te verteren zijn. Groentes die dit seizoen extra goed voor je zijn, zijn donkere bladgroenten zoals boerenkool, snijbieten en spinazie, maar ook aardappels, pompoen, kool, spruitjes, knolraap, bietjes en bijvoorbeeld pastinaak.

Een goede toevoeging zijn kruiden: denk aan gember, chili, kardemom, en kaneel omdat ze warmte geven en je spijsvertering op weg helpen. Deze kruiden kun je zelfs aan je thee toevoegen.

Denk daarnaast aan zout, maar niet teveel, en miso, tamari en zeewier. Zwarte bonen, zwart sesamzaad en linzen zijn ook goede voedingstoffen om in je maaltijden te verwerken in de winter.

3. Blijf warm en drink warm

Zorg dat je gekleed bent op het seizoen. Een sterke wei chi (de energie van je immuunsysteem) kan je beschermen wanneer je het slechte weer moet trotseren, maar warme kleding is zeker essentieel. Denk hierbij vooral aan je nek, omdat daar ziektekiemen toegang proberen te krijgen tot je lichaam. Maar ook de voeten zijn van belang.

Als de kou je voeten binnendringt, voel je dat vaak snel al op je blaas. Zorg ervoor dat je warme voeten houdt, en blijf voldoende drinken – 1 tot 2 liter per dag.

4. Het feestelijke seizoen

Hoe overleef je de feestdagen zonder aan te komen, je opgeblazen te voelen en oncomfortabel? Een goede tip zijn enzymen en probiotica . Ze helpen je bij opstoppingen in je spijsvertering, maar verwacht geen kerstwonder. Blijf je bewust van alles wat je eet en drinkt.

Wat kan helpen, is dit onthouden. Het is de tijd om met vrienden en familie te zijn, niet een all you can eat periode. Geniet van feestelijke maaltijden en een drankje op zijn tijd, maar probeer zware sauzen en teveel snacken te vermijden.

De winter kan lastig zijn, maar gebruik deze tijd om jezelf te verwennen! Voed je lichaam en geesten de winter wordt het seizoen van weer bij jezelf en je geliefden komen.

Ik wens jullie hele fijne feestdagen en een mooi 2019 !

Tot ziens ,

Liefs Kim