ADHD & Dyslexie

Gevoelige kinderen

Vanaf jonge leeftijd is massage voor opgroeiende kinderen een ideale manier om hen te helpen bij hun ontwikkeling. Lichamelijk contact is onmisbaar voor een gezonde ontwikkeling. Hoe jonger het kind, hoe dieper en onbewuster de weg in het lichaam gaat. Zowel het lichamelijke, emotionele als het relationele deel worden door de massage gevoed.

Kinderen en jongvolwassenen kunnen ook klachten hebben. Helaas soms al vanaf de geboorte. Denk maar aan huilbaby’s of baby’s met astmatische verschijnselen, maag- en darmproblemen of (koemelk)allergie. Sommige kinderen beschikken over een erg fijngevoelig systeem. Ze reageren sterk op allerlei prikkels uit de omgeving (geluiden, kleuren, bepaalde voeding of emoties zoals spanning en verdriet). Het lichaam kan dan uit balans raken. ADHD/ADD, dyslexie en hoog gevoelige kinderen zijn hier goede voorbeelden van.

Hoog gevoelige kinderen, het woord zegt het al, zijn kinderen waarvan de zintuigen beter ontwikkeld zijn. Alle indrukken komen sterker binnen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Veel scherper alles aanvoelen en signaleren bijv. wanneer de ouders niet lekker in hun vel zitten dan voelen deze kinderen dat direct aan. Ze voelen wat een ander voelt!
  • Een klas met heel veel kinderen kan het kind in verwarring brengen, omdat alle gevoelens van anderen binnenkomen. Vaak is het kind na school helemaal op, chagrijnig of onhandelbaar.
  • Wanneer een deur hard wordt dichtgeslagen dan komt dit voor deze hoog gevoelige kinderen over als een bom, ze schrikken zich vaak rot. Het gehoor is vele malen sterker ontwikkeld. Als er sprake is van heftige emotionele reacties, zoals driftbuien of hevige angst- of verdriet, dan kan het ook zijn dat er een onbewust opgeslagen traumatische ervaring onder zit. Als er zichtbare lichamelijke problemen zijn, zoals zweethanden, hoge ademhaling, koude voeten, gespannen spieren en gevoeligheid voor chemische toevoegingen, dan kan er ook sprake zijn van een overspannen vegetatief zenuwstelsel. Massage biedt hierbij uitkomst, vanwege de ontspannende en ontgiftende werking.

Bij de behandeling van ADHD en dyslexie is het naast de voetreflexbehandelingen belangrijk om met voeding en orthomoleculaire supplementen aan de slag te gaan. Het vermijden van suiker en suppletie van goede vetten in combinatie met de reinigende, ontspannende en stimulerende werking van voetreflex heeft in de praktijk al vaak goede resultaten geboekt. Binnen 5 tot 6 weken kan er al gedragsverandering waarneembaar zijn. Het is een veilig protocol wat ook naast reguliere methodes kan worden toegepast.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen door voetreflex letterlijk beter in hun vel komen te zitten.  Om deze kinderen tot rust te laten komen is Voetreflexologie zeer helend en rustgevend. Kinderen ervaren een behandeling ook vaak als zeer prettig.